'Zorg maakt ziek'

In de Volkskrant van 1 oktober 2021 pleiten studenten en docenten geneeskunde en een groep (basis)artsen op de opiniepagina voor meer aandacht voor de uitstoot van CO2 in de gezondheidszorg. Zij stellen dat de zorg verantwoordelijk is voor ca. 7% van de totale CO2-uitstoot in Nederland.

De uitstoot van 7% door activiteiten in de gezondheidszorg is volgens de briefschrijvers vergelijkbaar met de uitstoot van Tata Steel en de RWE-kolencentrale in Eemshaven samen. Ze stellen dat er door deze extra uitstoot meer ziektes veroorzaakt worden en dat de zorg op deze manier dus bijdraagt aan een slechtere gezondheid. Voorbeelden zijn oversterfte door hittegolven en aandoeningen als hooikoorts en astma die nu meer voorkomen dan vroeger. 

Hoe zorgt de zorg voor meer CO2-uitstoot?

Narcosegas is bijvoorbeeld schadelijk, veel schadelijker dan het gebruik van narcose-infusen, stellen de briefschrijvers. Daarnaast wordt als voorbeeld de afvalberg met wegwerpmateriaal genoemd. Een borstreconstructie zou wel zes vuilniszakken vol wegwerpmateriaal opleveren. Ook de intensive care wordt als voorbeeld aangehaald. Eén dag opname op de ic zou gelijkstaan aan de kap van 200 vierkante meter bos of 2.000 kilometer autorijden.

Meer aandacht voor klimaat in de zorgopleidingen

Er wordt door de opstellers van dit opiniestuk voor gepleit om klimaat en gezondheid een structureel onderdeel te maken van zorgopleidingen en bijscholing, omdat elke discipline of willekeurig welk specialisme wel te maken krijgt met de gevolgen klimaatverandering.

Je kunt het hele artikel hier lezen op de site van de Volkskrant.