Drempels voor de tandarts

Als je bang bent voor de tandarts ben je zeker niet de enige. Circa 800.000 mensen in Nederland vermijden tandartsbezoek omdat ze bang zijn. Veel meer Nederlanders nog zijn in enige mate angstig, waardoor ze gespannen zijn rondom een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist. Zij gaan wel, maar zijn vaak niet in staat om de mondhygiënist regelmatig te bezoeken voor onderhoud en daarmee mondgezondheidsproblemen te voorkomen. Ze vergeten ook hun gebit en tandvlees jaarlijks te laten controleren door de tandarts. Het gevolg van dit alles is dat een tandartsbezoek daardoor voor deze groep vaak een teleurstellende en prijzige ervaring is. Daarmee ontstaat een vicieuze cirkel. Door deze te doorbreken kunnen mensen de stap weer zetten na lang niet te zijn geweest. Vaak is daar slechts een kleine stimulans voor nodig, soms is therapie noodzakelijk.

Regulier onderhoud aan je gebit betekent preventie

Regelmatig je gebit en mond laten controleren door de tandarts en laten reinigen door de mondhygiënist, daarmee voorkom je problemen. Dat wordt ook preventie genoemd.
Als je geen regulier onderhoud laat plegen loop je meer kans op grote reparaties, denk maar aan je auto. Zo komen veel mensen tegen wil en dank in een vicieuze cirkel terecht. Ze zien op tegen het bezoek aan de mondzorgpraktijk, slaan controles, gebitsreiniging en tandvleeschecks over en gaan pas als het pijn begint te doen. Zodoende ga je een bezoek aan de tandarts met pijn en hoge kosten associëren en wordt de drempel alleen maar hoger en hoger. Terwijl dat echt niet nodig is.

Tips en advies

Probeer de cirkel te doorbreken. Meld je aan bij een andere praktijk als je genoeg hebt van de benadering of werkwijze door je huidige tandartsenpraktijk. Doe dat wel pas nadat je dit besproken hebt en de medewerkers ook echt een kans hebt gegeven. Maar je kunt gerust weg en eventueel zelfs van meer dan een walletje eten. Maar weinigen weten dat je heel eenvoudig over kunt stappen naar een nieuwe praktijk en ook best bij twee praktijken tegelijk ingeschreven kunt staan. Je kunt het dus eigenlijk uittesten. Maar doe dit pas als je gesprekken met je huidige tandartspraktijk op niets zijn uitgelopen.

Kosten van de tandarts

Vind je mondzorg te duur? Dat krijgen we namelijk best vaak te horen. Besef dan dat je eigenlijk praat over bescherming van de toegangspoort van je lichaam. Wist je wat daar allemaal doorheen gaat? Steeds duidelijker en vaker wordt uit wetenschappelijk onderzoek het verband aangestoond tussen aandoeningen in de mond en je lichamelijke gezondheid. Er zijn zelfs verbanden gevonden tussen dementie en een slechte mondgezondheid.
Wat kost regulier mondonderhoud en gebitscontrole ongeveer? Reken op ca. € 200,- per jaar, al zullen de meesten voordeliger uitkomen. Gemiddeld kost je dat per maand dus € 16,60. Daarvoor kan je 2 keer per jaar naar de mondhygiënist en één keer jaarlijks je mond laten controleren door de tandarts. Net als voor alle andere behandelingen zijn periodieke controles en gebitsreiniging gebonden aan maximum tarieven waar alle praktijken in Nederland zich aan dienen te houden.
Als je dat veel vindt houden je graag een paar vergelijkingen voor. De kappers in de steden kosten voor mannen bijna €40, - per knipbeurt, dames zijn nog iets meer kwijt, ca. €40,-. Aan je auto geef je ongeveer € 300,- per maand uit. Dan is die bijna € 17,- per maand om problemen met je gebit te voorkomen geen hoog bedrag.

Toch bang voor de tandarts? Hier kun je terecht.

Nu kan het zo zijn dat je echt te bang bent voor de tandarts en daardoor niet meer gaat. Dan heb je hulp nodig. Er zijn allerlei instanties die je kunnen helpen. Via je huisarts kan je je laten verwijzen naar een therapeut/coach die je onder meer kan helpen met EMDR (als je een trauma hebt opgelopen). Mocht je dat een te grote stap vinden, dan kan je hulp krijgen bij Psyned. Daar kan je advies vragen van psychologen. Meestal kan dat gewoon online. Tenslotte kan je ook terecht bij De Lieve Tandarts, een platform waarop je alleen 'lieve' tandartsenpraktijken aantreft, met alle aandacht voor wie de stap naar de tandarts maar moeilijk kan zetten. Maar je kunt ook naar je huisarts. Die kan je eventueel doorverwijzen voor therapie. 
Stap over je schroom en schaamte heen. Je mondgezondheid is te belangrijk om het erbij te laten zitten en er is veel hulp voorhanden. Jij kunt het ook. 

Wil je weten hoe bang je nou eigenlijk bent voor de tandarts? Doe dan hier de sneltest.