Angst voor de tandarts

Angst voor de tandarts is een veelvoorkomend probleem. Volgens onderzoeken heeft ongeveer 20% van de volwassenen angst voor de tandarts, waarvan 5-10% extreem angstig is. Deze angst kan leiden tot vermijding van afspraken, wat weer kan leiden tot onbehandelde tandproblemen en verdere complicaties met de mondgezondheid. De oorzaken van angst voor de tandarts kunnen variëren van angst voor pijn, angst voor verlies van controle, of een slechte ervaring in het verleden met een tandarts. Mensen met angst voor de tandarts zijn ook meer geneigd om angst te hebben voor andere medische procedures.

 

Oplossingen voor angst voor de tandarts

Het is belangrijk om angst voor de tandarts aan te pakken, omdat het vermijden van tandheelkundige afspraken kan leiden tot ernstige tandproblemen en een verhoogd risico op problemen met de mondgezondheid zoals tandbederf, tandvleesontstekingen en verlies van tanden. Er zijn verschillende manieren om angst voor de tandarts te overwinnen, zoals het praten met een tandarts of therapeut over angst, het gebruiken van ontspannings- of ademhalingstechnieken, of het nemen van een milde angstremmer voordat de afspraak plaatsvindt. Platform De Lieve Tandarts bestaat uit een verzameling tandartspraktijken die gewend zijn om te gaan met angstige patiënten. Daar kun je ook advies krijgen of je gratis online laten coachen om van je angst af te komen (zie Telemondzorg). 

Het is belangrijk om te weten dat veel Nederlandse tandartsen en andere mondzorgverleners getraind zijn om met angstige patiënten om te gaan en dat er verschillende opties beschikbaar zijn voor angstbeheersing tijdens tandheelkundige behandelingen, zoals het gebruik van lokale verdoving, nitrous oxide (lachgas) of volledige sedatie.

Samenvattend: angst voor de tandarts is een veelvoorkomend probleem, ongeveer 20% van de volwassenen is angstig voor een bezoek aan de tandarts. Dit kan leiden tot vermijding van tandheelkundige afspraken en verdere complicaties. Er zijn verschillende manieren om angst voor de tandarts aan te pakken en veel tandartsen zijn getraind om met angstige patiënten om te gaan, zoals de lieve tandartsen en medewerkers van aangesloten praktijken op het platform De Lieve Tandarts. Je vindt hier meer informatie.