Belangrijke mineralen voor de gezondheid

Naast vitaminen zijn mineralen in de voeding erg belangrijk voor ons lichaam. Maar welke mineralen zijn nou het belangrijkst? Calcium, natrium, magnesium, fosfor en kalium zijn het belangrijkst. We gaan zo dieper in op een aantal van die mineralen. Weet dat als je gevarieerde voeding eet, je meestal geen extra supplementen hoeft te slikken. Moet je dit echter wel doen door ziekte of een aandoening, raadpleeg dan een arts.

Magnesium

We beginnen bij magnesium. Je vraagt je misschien af: wat is magnesium precies? Magnesium is een mineraal die betrokken is bij 600 processen in het lichaam. Je kan magnesium niet zelf aanmaken, je krijgt het binnen vanuit je voeding. Het is voornamelijk goed voor sterke botten en voor het goed functioneren van de spieren, maar ook voor vermoeidheid en zaken als leerprestaties kan het bevorderend zijn. Je kan magnesium vinden in bijvoorbeeld groene groenten, noten, brood en pure chocolade. Volwassenen hebben 300 (vrouwen) tot 350 (mannen) milligram magnesium per dag nodig voor een gezond lichaam. Bij een magnesiumtekort kan je bijvoorbeeld last krijgen van slecht slapen, vermoeidheid, spierkrampen en niet kunnen ontspannen. Het is dus belangrijk genoeg binnen te krijgen. Andere mineralen die in groene groenten zitten en goed zijn voor de gezondheid zijn kalium, ijzer en calcium. We gaan later dieper in op kalium en ijzer. 

Natrium

We gaan nu dieper in op natrium, omdat dit de vochthuishouding reguleert. Naast eten wil je namelijk ook goed je drinken opnemen. Natrium komt voor in voeding. Het is betrokken bij de vochthuishouding, bloeddruk en zenuwen en spieren. Het is een elektrolyt, het kan vocht aantrekken en vasthouden. Je kan het niet zelf aanmaken. Het is vaak een misverstand dat natrium zout is, natrium is namelijk een onderdeel van zout. Volwassenen hebben 1,5 tot 2,4 gram natrium per dag nodig. Het komt weinig voor dat men een natriumtekort heeft. Er kan wel een natrium overschot zijn, hierbij kun je last krijgen van een hoge bloeddruk, een hoger risico op hart- en vaatziekten en bijvoorbeeld nierziekten. Om je natrium-inname in balans te houden, is het goed om zo min mogelijk bewerkte voeding te eten. Bereid je maaltijd zelf. Ook kan je kaliumrijke voedingsmiddelen eten om de negatieve effecten van natrium op de bloeddruk te verminderen.  

 

Kalium en ijzer

Kalium is een mineraal dat samen met chloride en natrium betrokken is bij het regelen van de vochtbalans en de bloeddruk. Ook zenuwen en spieren worden er mee geregeld. De stof zit in veel voedingsmiddelen, waaronder groente, fruit, aardappelen, vlees, noten en brood. Een kaliumtekort komt dus zelden voor. Een kaliumoverschot komt ook zelden voor. Je hebt per dag 3500 milligram kalium per dag nodig voor zowel mannen als vrouwen. Ijzer is een mineraal dat de vorming van rode bloedcellen stimuleert. Er is heemijzer als non-heemijzer. Heemijzer vind je in dierlijke producten, non-heemijzer in brood, noten en groene groenten. Mannen hebben 11 milligram ijzer per dag nodig. Vrouwen die niet in de overgang zijn 16 milligram per dag. Een ijzertekort komt zelden voor en een overschot is vrijwel onmogelijk. Hopelijk is het nu duidelijk hoe deze mineralen je gezondheid bevorderen. En onthoud: bespreek met een professional of, en hoeveel supplementen je mag nemen als je eventuele tekorten van deze mineralen wilt aanvullen.