Zo zorg je ervoor dat je op latere leeftijd de juiste lichaamsbeweging krijgt

<advertorial>

De meeste mensen willen zich ook op latere leeftijd goed voelen en actief kunnen zijn. Het is daarom juist om regelmatig de spierkracht, conditie en balans te trainen. Zo creëer je kracht en uithoudingsvermogen voor het uitvoeren van de dagelijkse activiteiten. Met deze tips zul je ook op latere leeftijd de juiste lichaamsbeweging krijgen.

Conditie

Conditietraining is belangrijk voor ouderen. Het is goed voor het hart, de bloedvaten en de longen. Lichaamsbeweging kan ook op verschillende positieve manieren de hersenen beïnvloeden. Misschien merk je dat je gelukkiger en energieker bent als je aan je conditie traint. Dit komt doordat endorfine vrijkomt in de hersenen, wat ook wel het gelukshormoon wordt genoemd. Er zijn veel manieren om de conditie op peil te houden. Zo is een wandeling van dertig minuten al een goede start. Voor senioren die zonder veel fysieke inspanning een langere afstand af willen leggen, is fietsen op een elektrische fiets een uitstekende optie. Elektrische fietsen zijn ook geschikt voor mensen die beperkt zijn door hun gezondheid, of die momenteel niet in topvorm zijn. De ingebouwde motor zorgt voor extra kracht en maakt het fietsen makkelijker, terwijl de belasting op de gewrichten wordt verminderd. Door voor een elektrische bakfiets te kiezen is het tevens mogelijk om de kleinkinderen gezellig ergens mee naartoe te nemen. Daarnaast is zwemmen een goede vorm van lichaamsbeweging voor ouderen, omdat het geen druk legt op de gewrichten. 

Kracht 

Oudere mensen hebben twee tot drie keer per week krachttraining nodig. Tot de grote spieren behoren de spieren in de benen, armen, buik en rug. De dijspieren zijn de eerste spieren die kracht verliezen, maar al na twee maanden trainen zal de kracht terugkeren. Houd er rekening mee dat rust en herstel ook belangrijk zijn voor de spieren. Voor krachttraining is helemaal niet veel nodig: je kunt thuis trainen, en je eigen lichaam als gewicht gebruiken. Eenvoudige trainingsapparatuur kan bestaan uit elastiekjes of halters met een gewicht van één tot drie kilogram. Maar ook dingen die al in huis zijn, zoals meubels, kunnen gebruikt worden. Een stoel, bijvoorbeeld, is geschikt om de dijspieren mee te trainen. Ga op de stoel zitten, en sta vervolgens uit de stoel zonder je vast te houden. Pauzeer de beweging met licht gebogen knieën om de belasting op de dijen te vergroten.

Balans 

Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op vallen toe. Eén van de redenen hiervoor is dat de balans minder wordt. Om de kans op vallen te verminderen, is het belangrijk om het evenwicht blijvend te trainen. Een tip is om te proberen om kleine balansoefeningen hier en daar in het dagelijks leven te integreren, bijvoorbeeld door tijdens het tandenpoetsen af en toe op één been te gaan staan. Ook zijn er yogalessen speciaal voor ouderen, waar gegarandeerd het oefenen van het evenwicht centraal zal staan.