Google en jouw praktijk - Onze tips

In Medisch Ondernemen verscheen in mei 2024 een blog van Jan Henk Nawijn over het belang van Google voor zorgpraktijken. Hier kom je ook interessante tips in tegen die je kunnen helpen om gratis zoveel mogelijk uit Google te halen, bijvoorbeeld via Google Bedrijfsprofiel en Google Reviews. Hieronder kun je dit artikel lezen. 

Met Zorgscore willen we praktijken in Nederland zoveel mogelijk zichtbaarheid geven. Dit doen we door - op termijn - alle praktijken en zorgorganisaties een plek te geven op onze site. Voor de mondzorg, kraamzorg, verloskundepraktijken, chiropractie en osteopathie, dierenartsenpraktijken en uitvaartorganisaties is het aanbod min of meer compleet.
De overige zorgsectoren worden later gecompleteerd. We tonen bij de praktijken de reviewscores die je vindt op Google, Facebook, KlantenVertellen en Tandarts.nl. De reviews van Zorgkaart Nederland tonen we niet meer.
We raden je aan om  onze gratis widget met je zorgscore te downloaden en te tonen op je website. Je zou ernaast voor de volledigheid de widget van Zorgkaart Nederland kunnen tonen. Dan is het plaatje compleet en hebben bezoekers nog meer informatie op basis waarvan je kunnen beslissen.

Voor de beste conversie, dus de meeste aanmeldingen, is er ons PRO-abonnement. Daarmee voeg je je eigen teksten en een foto toe aan de pagina van je praktijk die we al hebben toegevoegd op onze site. Je krijgt een toppositie op Zorgscore in je regio en een afspraakknop waarmee je direct aanmeldingen krijgt. Bovendien krijg je een sticker thuis met je zorgscore.

Mist jouw praktijk nog op onze website? Geef het door!

Google en jouw praktijk

Twintig jaar geleden had ik niet kunnen verwachten dat Google anno 2024 nog steeds zo belangrijk zou zijn voor het succes van je bedrijf. Wat heb jij als praktijkeigenaar of -manager aan Google? Los van het adverteren kan je ook van een aantal gratis features profiteren, schrijft Jan Henk Nawijn, directeur van De Lieve Tandarts en Zorgscore.In 2004 hadden we net onze nieuwe website klaar. Het gros van de omzet was voor die tijd altijd binnengekomen dankzij de perfecte vindbaarheid van onze verouderde website op Google en de andere zoekmachines die toen nog een rol van belang speelden. Onze nieuwe website presteerde zo slecht omdat de nieuwe pagina’s maar niet geïndexeerd werden en de oude één voor één verdwenen uit de zoekresultaten. Dankzij de inzet van het net gelanceerde Google Adwords viel de uiteindelijke schade mee en wisten we met hogere marketingkosten een veel hogere omzet te bewerkstelligen.

 

Ik zou graag schrijven dat het belang van Google inmiddels tanende was. Er is immers zoveel veranderd de afgelopen jaren. Denk aan de enorme invloed van mobiel internet, apps, whatsapp en sociale media. Maar ondertussen is Google er alleen maar sterker op geworden. Wat je er ook van vindt, Google valt niet te negeren als je je praktijk succesvol wilt laten groeien of als je bestendigheid nastreeft in je patiëntenbestand. Wat heb jij als praktijkeigenaar aan Google? Los van het adverteren kun je ook van een aantal gratis features profiteren.

Google Bedrijfsprofiel

Als je nog geen Google Bedrijfsprofiel hebt gekoppeld, dan is het aan te raden om dit te verifiëren met je Google-account. Zodra de koppeling geregeld is, kun je je bedrijfsprofiel beheren en er items aan toevoegen, zoals je eigen foto’s en video’s. Verder kun je – en dat is misschien wel het belangrijkst – regelmatig berichten posten over je praktijk.

Schrijf bijvoorbeeld over scholing die je hebt ondergaan of over nieuwe technologieën die je toepast. Je kunt er ook berichten kwijt over verantwoord tanden bleken of bijvoorbeeld de doorzichtige beugels die je aanbiedt. Het grote voordeel is dat je updates goed geïndexeerd worden door ditzelfde Google. Bovendien blijven ze onderdeel uitmaken van je bedrijfsprofiel. Het is eigenlijk een extra kanaal om te vertellen wat je doet. Dit draagt ertoe bij dat je nog beter gevonden wordt.

Google Reviews en je online reputatie

Alle mensen die beschikken over een Google-account kunnen recensies schrijven over je praktijk. Er is dus in de regel geen sprake van een uitnodiging aan een patiënt die een behandeling heeft ondergaan in je praktijk. Eventueel kan dat wel door externe partijen geregeld worden, zodat je zeker weet dat die patiënten ook bij je in de praktijk waren. Daar zijn ook eenvoudige methodes voor te bedenken.

 

Iemand hoeft dus niet per se in je praktijk te zijn geweest om een recensie te geven. Om die reden wordt wel gesteld dat Google minder waarde zou vertegenwoordigen als reviewplatform. Dat is een misvatting. Hoewel er bij Google Reviews, net als bij andere sites overigens, wel eens wordt gefraudeerd, spelen deze beoordelingen toch een belangrijke rol bij de online reputatie van je praktijk.

Je Online reputatie

Hoe je praktijk door je eigen en eventuele nieuwe patiënten wordt ‘gezien’ is een niet te verwaarlozen component in het succes van je bedrijfsvoering. Daarnaast kun je eenvoudig je reacties op reviews toevoegen via je bedrijfsprofiel. Als je fakereviews constateert kan je dit ook direct doorgeven. Zie ook mijn artikel op Zorgscore hierover.

 

Dat Google nog altijd de belangrijkste zoekmachine is en voorlopig ook wel zal blijven staat vast. Statcounter meldt dat ‘in augustus 2023 Google verantwoordelijk was voor een indrukwekkende 91,7% van alle zoekopdrachten op het internet. Hiermee laat het concurrenten, zoals Bing (3,1%) en Yandex (1,5%) ver achter zich’. (bron: Techopedia). Dus ook jouw praktijk wordt – al dan niet – gevonden via Google.

Je online vindbaarheid vergroten

Op Zorgscore plaatsen we de reviewscores van Google en andere beoordelingswebsites door. Dat gebeurt overigens op meer plekken op internet. Ook daardoor wordt de online betrouwbaarheid van je praktijk bepaald. En daar heb je zelf rechtstreeks invloed op. Zo kun je bijvoorbeeld naast je Google Bedrijfsprofiel en je eigen website ook op Zorgscore je eigen pagina vormgeven, zodat bezoekers precies weten wat je doet en zich direct kunnen aanmelden.