Het laten plaatsen van implantaten: een duurzame oplossing voor ontbrekende tanden

Het laten plaatsen van implantaten is een populaire en effectieve oplossing voor mensen die één of meerdere tanden missen. In dit artikel bespreken we wat implantaten precies zijn, hoe het plaatsen van implantaten in zijn werk gaat en wat de voordelen zijn van deze behandeling.

Wat zijn implantaten?

Implantaten zijn titanium schroeven die in het kaakbot worden geplaatst om een stabiele basis te vormen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Op deze implantaten kan vervolgens een kroon, brug of prothese worden bevestigd, waardoor het lijkt alsof de ontbrekende tanden weer aanwezig zijn. Implantaten zijn een duurzame oplossing voor tandvervanging en bieden vele voordelen ten opzichte van traditionele behandelingen zoals een brug of prothese.

Hoe gaat het plaatsen van implantaten in zijn werk?

Het plaatsen van implantaten is een chirurgische ingreep die wordt uitgevoerd door een implantoloog of kaakchirurg. Tijdens de ingreep wordt eerst het kaakbot blootgelegd en wordt er een klein gaatje geboord waar het implantaat in wordt geplaatst. Vervolgens wordt het tandvlees gehecht en krijgt het implantaat enige tijd om te integreren met het kaakbot. Dit proces wordt osseointegratie genoemd en zorgt ervoor dat het implantaat stevig verankerd wordt in de kaakbot. Na de genezingsperiode wordt er een kroon, brug of prothese op het implantaat geplaatst, waardoor de ontbrekende tanden worden vervangen. Het resultaat is een natuurlijke en esthetische glimlach, die langdurig meegaat en goed functioneert bij het kauwen en spreken.

Voordelen van het laten plaatsen van implantaten

Het laten plaatsen van implantaten biedt vele voordelen voor mensen die één of meerdere tanden missen. Een van de belangrijkste voordelen is dat implantaten een duurzame oplossing vormen voor tandvervanging. In tegenstelling tot een brug of prothese, die na verloop van tijd kunnen slijten of losraken, blijven implantaten goed op hun plaats zitten en gaan ze vele jaren mee. Daarnaast zorgen implantaten ervoor dat het kaakbot behouden blijft. Wanneer er tanden ontbreken, kan het kaakbot gaan slinken, wat kan leiden tot een ingevallen gezicht en problemen met het passen van een prothese. Door implantaten te plaatsen wordt de kaakbot gestimuleerd, waardoor het behouden blijft en het gezicht zijn natuurlijke vorm behoudt.

Implantaten in de bovenkaak

Je hebt zowel implantaten voor de onderkaak als implantaten bovenkaak. Het plaatsen van implantaten in de bovenkaak kan soms wat lastiger zijn dan in de onderkaak. Dit komt doordat het bot in de bovenkaak vaak minder dicht is en er soms een sinus (holte) aanwezig is die kan compliceren. In sommige gevallen kan het nodig zijn om eerst een botopbouw te doen voordat de implantaten geplaatst kunnen worden. Ondanks deze uitdagingen zijn implantaten in de bovenkaak nog steeds een zeer effectieve oplossing voor tandvervanging. Met de juiste expertise en technieken kunnen implantaten ook in de bovenkaak succesvol worden geplaatst en zorgen voor een stabiele basis voor het vervangen van ontbrekende tanden.