Mag je zoenen met een koortslip?

De vraag “mag je zoenen met een koortslip?” komt vaak voorbij. Het korte antwoord is: nee, beter van niet. Omdat een koortslip besmettelijk is en het virus via direct contact wordt overgedragen, is zoenen tijdens een actieve fase risicovol. Hiermee loop je de kans dat je partner, of zelfs je eigen kind, besmet raakt met het herpes simplex virus type 1.

Toch is het soms lastig uit te leggen in relaties. Iedereen begrijpt dat intimiteit belangrijk is. Het helpt echter om uit te leggen wat de risico’s zijn en dat een koppel tijdelijk kan afzien van zoenen om elkaar te beschermen. Voorkomen is beter dan genezen, zeker wanneer je weet hoe vervelend een koortslip aanvoelt.

Als het eenmaal duidelijk is dat het verstandiger is om elkaar niet te kussen tijdens een koortslip, is een alternatief vaak extra aandacht besteed aan andere vormen van affectie. Een knuffel of even samen op de bank zitten kan ook heel waardevol zijn. Zodra de korstjes genezen zijn en je zeker weet dat de actieve besmettelijkheid voorbij is, kun je elkaar weer gerust zoenen.

(Ingezonden mededeling)

Koortslip bij kinderen en baby’s

Een koortslip bij een kind is extra vervelend, omdat kinderen zichzelf snel kunnen besmetten door aan de lippen te zitten en vervolgens hun ogen of andere delen van hun lichaam aan te raken. Bij baby’s (koortslip baby) is het risico nog groter, omdat hun immuunsysteem nog niet zo sterk is ontwikkeld.

Voor baby’s kan het herpes simplex virus zeer gevaarlijk zijn. In zeldzame gevallen kan het tot ernstige complicaties leiden, zoals hersenvliesontsteking of een systemische infectie. Daarom is het absoluut raadzaam om baby’s niet te kussen als je een actieve koortslip hebt. Ook het delen van drinkbekers, lepels en handdoeken met de baby is een no-go tijdens een uitbraak.

Merk je dat je baby tekenen van een koortslip vertoont, raadpleeg dan meteen een arts. Een tijdige medische beoordeling en behandeling kan namelijk complicaties voorkomen. Gebruik bij voorkeur geen vrij verkrijgbare crèmes op de babyhuid, omdat deze niet altijd geschikt zijn voor zeer jonge kinderen. Het betrouwbaar advies van een professional is in deze situatie de beste optie.

 

Hoe kun je het genezingsproces versnellen?

Voor het versnellen van de genezing (koortslip genezen versnellen) is het cruciaal dat je snel handelt. Zodra je een tinteling, jeuk of branderigheid voelt, is het verstandig om direct actie te ondernemen. Snel beginnen met een antivirale of verzorgende crème kan ervoor zorgen dat de blaasjes minder hevig worden of soms zelfs uitblijven. Onder meer SoreFix Rescue, met een unieke zink formule, wordt vaak genoemd als een effectieve oplossing om de verspreiding van het herpesvirus te remmen.

Daarbij is het belangrijk om uitlokkende factoren te vermijden. Stress en vermoeidheid staan bekend als grote boosdoeners. Rust voldoende uit, zorg voor een goede nachtrust en probeer stressvolle situaties tot een minimum te beperken. Daarnaast is blootstelling aan UV-straling een bekende trigger. Het gebruik van een lippenbalsem met SPF – zoals SoreFix Prevent – kan daarom helpen om nieuwe uitbraken af te zwakken of te voorkomen.

Verder heeft voeding een ondersteunende werking. Let bijvoorbeeld op een goede inname van zink en vitamine C. Deze stoffen spelen een belangrijke rol in de weerstand en het huidherstel. Lysine, een aminozuur dat onder andere in yoghurt, kip en vis voorkomt, kan de vermenigvuldiging van het virus ook helpen remmen. Vermijd juist argininerijke voedingsmiddelen zoals chocolade en noten, omdat het virus zich hiermee makkelijker kan vermenigvuldigen.