Medici lopen tegen meer uitdagingen aan op de huizenmarkt 

Advertorial

Goede zorg is belangrijk. Dat is de afgelopen jaren meer dan eens duidelijk geworden. Medisch specialisten zijn hard nodig. Juist daarom is het zo tegenstrijdig dat zij in het dagelijks leven geregeld tegen uitdagingen aanlopen. Zeker binnen de huizenmarkt. Denk bijvoorbeeld aan startende medisch ondernemers. Zij hebben vaak moeite om een hypotheek rond te krijgen. Zelfs als ze de lasten gewoon zouden kunnen dragen. Gelukkig zijn er ook manieren waarop deze uitdagingen uit de weg gegaan kunnen worden. In dit artikel bespreken we voor welke uitdagingen je kan komen te staan binnen de huizenmarkt en waar je rekening mee moet houden om toch de hypotheek rond te krijgen. 

Hypotheek voor medici 

Er zijn verschillende hypotheekverstrekkers die zich specifiek richten op medisch specialisten.  Een goed voorbeeld is Van Lanschot. De voorwaarden zijn hetzelfde, eveneens als de tarieven. Echter, er wordt wel rekening gehouden met de speciale situatie van deze medici. Zo wordt er bijvoorbeeld rekening gehouden met een stijgend salaris in de nabije toekomst en worden er andere acceptatiecriteria gehouden. Hierdoor kom je dichterbij de aankoop van jouw droomwoning, terwijl dat elders misschien (nog) niet mogelijk is. 

Het is daarom belangrijk om niet alleen de juiste hypotheekverstrekker te kiezen, maar ook om met meerdere hypotheekverstrekkers in gesprek te gaan. Vaak is er meer mogelijk dan je denkt. Hypotheekverstrekkers die zich richten op de medische doelgroep denken hierbij aan artsen (in opleiding), tandartsen, verloskundigen, fysiotherapeuten en apothekers. 

Welke uitdagingen zijn er? 

Maar waarom is het voor medisch specialisten eigenlijk lastiger om de hypotheek rond te krijgen? Dit heeft verschillende oorzaken: 

In de eerste plaats omdat het voor medici vaak lastiger is om een vast contract te krijgen. Zeker als ze nog in opleiding zijn. Hoewel ze de vaste lasten van een hypotheek dan wel kunnen dragen, ontbreekt het de hypotheekverstrekker aan zekerheid. Met een briefje van de werkgever kom je echter al een heel eind. Zeker als voor een hypotheekverstrekker met andere acceptatiecriteria wordt gekozen. 

Daarnaast zijn er ook veel medici die uiteindelijk zelf een praktijk willen beginnen. Dit zien we bijvoorbeeld terug bij verloskundigen, maar ook bij huisartsen en apothekers. Om dit rond te kunnen krijgen, moet je meestal ook jaarcijfers kunnen leveren. Als je nog in de registratiefase zit, kan dit erg lastig zijn. Bij speciale hypotheekverstrekkers houden ze hier rekening mee. 

Goed oriënteren

Voordat je als medisch specialist op zoek gaat naar de juiste hypotheek, is het enorm belangrijk om je goed te oriënteren. Onderzoek welke hypotheekverstrekkers speciale acceptatiecriteria hanteren voor medisch specialisten en vraag geheel vrijblijvend een gesprek aan. Doe dit nog voordat je jouw zoektocht naar de perfecte woning start.  Op basis van de door jou gegeven persoonlijke gegevens, zal vervolgens een adviesplan worden opgesteld door de hypotheekverstrekker. Hierin staat voor welke hypotheek je in aanmerking komt en hoeveel je maximaal kunt lenen. Zo wordt jouw persoonlijke situatie in beeld gebracht en weet je precies in welke prijsklasse je kunt zoeken. Hierdoor kom je nooit voor onverwachtse en bovenal vervelende verrassingen te staan.