Zo pas je je badkamer aan om langer zelfstandig thuis te wonen

Voor veel mensen is het een wens om zo lang mogelijk zelfstandig thuis te blijven wonen. Naarmate we ouder worden of te maken krijgen met lichamelijke beperkingen, wordt veiligheid in huis steeds belangrijker. Vooral de badkamer vormt een risico: hier vindt een groot deel van de valpartijen plaats. Natte vloeren, gladde oppervlakken en beperkte bewegingsruimte zorgen regelmatig voor valpartijen. Gelukkig zijn er verschillende aanpassingen die het verschil kunnen maken.

Een veilige basis begint bij de vloer

De vloer is misschien wel de belangrijkste factor voor een veilige badkamer. Kies voor een antislipvloer, tegels met een hoge antislipwaarde (R-waarde) of plaats antislipmatten in de douche en bij de wastafel. Dit voorkomt uitglijden op natte tegels.

 

Zorg daarnaast voor een drempelloze, egale vloer: verhoogde douchebakken en opstapjes zorgen voor struikelgevaar. Een inloopdouche zonder opstap maakt douchen gemakkelijker en veiliger.

Steun op de juiste plekken

Badgrepen bieden letterlijk houvast. Ze geven extra zekerheid bij het opstaan of bewegen. Plaats stevige beugels bij het toilet, in de douche en eventueel naast de wastafel. Kies bij voorkeur voor grepen met antislipstructuur, zodat je ook met natte handen grip houdt.

Zitten = veilig douchen

Douchen terwijl je staat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Een douchezitje biedt comfort én veiligheid. Dit kan een inklapbare versie zijn of een losse douchestoel. Laat je jouw badkamer verbouwen? Dan kun je er ook voor kiezen om een zitje te laten inbouwen in de douchecabine.  

Combineer een zitje met een handdouche voor optimale bewegingsvrijheid terwijl je veilig zit. Ook bij het aankleden of afdrogen kan een stoel met armleuningen een fijn hulpmiddel zijn.

Slimme en veilige oplossingen

Met een thermostaatkraan stel je eenvoudig een vaste temperatuur in, waardoor de kans op brandwonden door heet water afneemt. Zorg daarnaast voor goede verlichting in de badkamer, vooral ’s nachts. Lampen met bewegingssensor schakelen automatisch in en helpen je om veilig te navigeren in het donker.

Kleine aanpassingen, groot verschil

Aanpassingen hoeven niet groot of kostbaar te zijn. Met een paar eenvoudige aanpassingen maak je de badkamer al een stuk veiliger. Dat voorkomt ongelukken én helpt je om langer zelfstandig te blijven wonen.

Laat je eventueel adviseren door een ergotherapeut of bespreek de mogelijkheden met familie over hoe je jouw badkamer veiliger kunt maken. Zo creëer je een levensloopbestendige badkamer die meegroeit met jouw behoeften.