Steeds minder fysiotherapeuten: waarom is dat een probleem?

In Nederland stoppen veel fysiotherapeuten met hun werk. In één jaar tijd zijn al meer dan 3.000 fysiotherapeuten gestopt. Dat is veel. En dat is ook een probleem.

Waarom stoppen fysiotherapeuten?

Fysiotherapeuten verdienen te weinig geld. Ze werken hard, maar krijgen daar niet genoeg voor betaald. Veel fysiotherapeuten kunnen hun rekeningen niet goed meer betalen. Ze hebben moeite met het kopen van boodschappen of het betalen van hun huur of hypotheek.

Ymke is fysiotherapeut. Ze vertelde haar verhaal bij EenVandaag. Zij is ook gestopt. Ze zei: “Ik wil graag mensen helpen, maar ik moet ook kunnen rondkomen.”

Wat is het gevolg?

Als er te weinig fysiotherapeuten zijn, kunnen mensen niet snel geholpen worden. Ze moeten dan langer wachten. Dat is vervelend voor mensen met pijn of die moeten herstellen na een operatie of blessure. Het Parool noemt dit een “opstopping in de zorg”. Dat betekent: het wordt drukker en trager in de zorg.

Wat willen fysiotherapeuten?

Fysiotherapeuten willen een eerlijke betaling voor hun werk. Ze willen genoeg verdienen om goed te kunnen leven. Ze hopen dat de overheid en zorgverzekeraars gaan luisteren. Dan kunnen ze hun werk blijven doen en mensen blijven helpen.

Waarom is dit belangrijk?

Fysiotherapie helpt mensen om beter te bewegen en minder pijn te hebben. Als er te weinig fysiotherapeuten zijn, krijgen mensen minder snel hulp. Dat is slecht voor hun gezondheid.

Waar speelt dit probleem vooral?

Vooral in Friesland, Zeeland en Limburg is de schaarste aan fysiotherapeuten nu al voelbaar. Daar moeten patiënten wachten voordat ze bij de bekken- of kinderfysio om de hoek terechtkunnen.