Veel Nederlanders kunnen de tandarts niet meer betalen

Ruim 1,5 miljoen Nederlanders kunnen de tandarts niet meer betalen. Ze slaan controles en behandelingen over. Daardoor lopen veel mensen rond met ontstekingen en ernstige pijn. Sommigen laten hun tanden of kiezen liever trekken vanwege de hoge behandelkosten.
In 2025 zijn de prijzen bij de tandarts opnieuw verhoogd. Veel behandelingen kosten nu meer dan vorig jaar.

  • Gewone tandartsbehandelingen zijn 7,8% duurder geworden.

  • Implantaten stegen met 6,6%.

  • Beugels en orthodontie gaan ook omhoog: het eerste consult werd 7,8% duurder, en andere behandelingen 3,9%.

(bronnen: hart van nederland, npo radio 1, nos)

 

Prijsstijgingen zijn niet afdoen voor sommige tandartspraktijken

Hoewel de prijsstijgingen fors waren in 2025, kunnen sommige tandartspraktijken maar nauwelijks hun praktijk goed gaande houden. Hun kosten zijn namelijk de afgelopen jaren ook gestegen. Niet alleen de loonkosten van de assistenten, maar bijvoorbeeld ook de kosten voor zzp'ers zoals mondhygiënisten en zzp-tandartsen.
Ook de materiaalkosten en andere inkoopkosten zijn sneller gestegen dan de prijzen die tandartsen kunnen hanteren.
Deze zijn namelijk altijd aan een landelijk bepaald maximum gehouden. 

Voor veel mensen is de tandarts te duur

Steeds meer Nederlanders gaan niet naar de tandarts omdat ze het niet meer kunnen betalen. Vooral mensen met een laag inkomen of zonder tandartsverzekering slaan controles over. Dat blijkt uit meerdere berichten in het nieuws.
Mensen wachten vaak te lang met een bezoek aan de tandarts. Daardoor worden de problemen juist erger. Een klein gaatje kan dan bijvoorbeeld uitgroeien tot een grote ontsteking. Dat is niet alleen slecht voor de gezondheid, maar uiteindelijk ook nog duurder.

Wat is het probleem?

De basisverzekering vergoedt alleen de tandarts voor kinderen tot 18 jaar en voor bijzondere situaties (zoals bij ernstige ziektes). Volwassenen moeten vaak zelf betalen of een extra verzekering afsluiten.

Maar zo’n verzekering is duur en vergoedt niet altijd alles.

Wat kan er gebeuren als dit zo blijft?

Als de tandarts te duur blijft, gaan steeds meer mensen minder vaak of helemaal niet. Dat is slecht voor de mondgezondheid in Nederland. Tandartsen en patiëntenorganisaties maken zich hier zorgen over.

Wat is de mogelijke oplossing voor te dure mondzorg?

Dokters van de Wereld en platform De Lieve Tandarts hebben er bijvoorbeeld herhaaldelijk op aangedrongen om in ieder geval de controles, mondhygiënistische behandelingen en kleine ingrepen zoals het zetten van vullingen in het basispakket op te nemen. Dit zou preventief uitwerken zodat de mondgezondheid van veel meer Nederlanders op termijn in orde is. Daarmee kunnen hogere kosten worden voorkomen voor individuele patiënten. Maar ook de kosten van onze gezondheidszorg kunnen dan beter in de hand worden gehouden.

Wat kun je zelf doen?

Wat kun jij doen?

  • Ga wél naar de controle, als je het kunt betalen. Zo voorkom je grotere problemen. Kijk naar mogelijkheden of fondsen via je gemeente als het financieel echt niet lukt. Zie ook https://delievetandarts.nl/geen-geld-voor-de-tandarts/

  • Vergelijk tandartsverzekeringen goed.

  • Vraag je tandarts om een duidelijke prijsopgave vooraf.